Sunday, 5 June 2016

PRODUK






RESEPI COTI CANAI PINK



Contohnya :
 

  

Marjerin Planta




TEPUNG GANDUNG




Nak buat roti canai yang sedap, bahannya mestilah yang terbaik. Mia menggunakan tepung gandum marjerin planta.

Resepinya sama je dengan resepi yang lain - Adunan tepung, telur, garam, gula dan air. Biasanya anggaran tepung adalah 3 cawan setengah ke 4 cawan tepung dengan 1 cawan air. Masukkan 4 cawan tepung ke dalam besen dengan 1 sudu kecil garam, 1 biji telur dan 1 sudu besar gula (garam dan gula ni sebenarnya ikut kesukaan masing masing) 1 cawan air tu masukkan sedikit demi sedikit.. Masukkan setengah cawan dulu. Lepas tu tambah sambil menguli.





ULI SAMPAI MASAK 

*Uli sampai masak tu maksudnya kena uli lama dan sampai betul betul lembut.





Sapukan marjerin planta ke seluruh permukaan tepung dan simpan semalaman.



 simpan semalaman.



Dah tarik nipis nipis tu lipat dan jadi bentuk camni. Mula mula lipat jadi empat segi. Lepas tu bungkus je. Tapi jangan penyek dulu. Kalau buat kerja cepat boleh la kumpul kumpul macam ni dan meletakkan pewarna untuk membuat roti dan merasa perisa yang sedia ada . 

\

Bila nak masak tu, letak marjerin atas pan, lepas tu penyekkan doh tadi. Tapi make sure bahagian tepi tu biar mengelembung sikit. Supaya bila masak dia ada layer layer. 

jangan sampai hangus. Api jangan kuat sangat.




     ALHAMDULILAH SIAP JUGAK :)

No comments:

Post a Comment